Edith Piaf, a francia veréb

Sajnos van egy rossz tulajdonságom: sok jóból kimaradok tudtomon kívül. Így van ez gyakran egy-egy jó filmmel is, valahogy egyszerűen elsiklik fölötte a tekintetem. Így volt ez sajnos egy nagyszerű filmdrámával is – mely műfajról tudni kell, hogy az egyik kedvencem –  Edith Piaf, francia énekesnő, a sanzonon királynőjének életét bemutató filmmel, melynek több címe is van: magyarul – Piaf, Amerikában – La vie en rose, franciául – La Môme (A veréb).

Mielőtt még bele-bele ugranék egy-egy részletbe, aki nem szeret úgy megnézni egy filmet, hogy tud részletek belőle (én sem), az ugorja át ezeket a részeket. Nem szeretnék tartalommesélésbe kezdeni, de ez a film lenyűgöző volt minden egyes részével.

Akik ismerik az említett énekesnőt, azok valószínűleg tudnak a hosszú és rögös útról, amit megtett, megkezdve az alkoholista szülők “támogatásával”, a megélhetésért az utcán énekelt és még sok szörnyű dolog. Viszont a hangjával fényleni tudott Párizs utcáin, a dicsőség pedig elég hamar a lába elé hullott, kezelni ugyan nem tudta és kemény alkoholista és drogos vált belőle. Ezt a felét eléggé aprózza a film, ugyan kivehető belőle, mennyire elviselhetetlen személy volt, de a valóságban ennek hatványait kellett eltűrni a barátoknak.

Az őt alakító színésznő, Marion Cotillard remekül tudja visszaadni azt a flegmaságot, amit egy igazi sztárkarakter meg is követel (nem mellesleg kapott is díjat érte szép számban). Főleg úgy, hogy voltak azok a bizonyos gyenge pontok, ahol mégis engedni tudni, azok teljesen el tudták feledtetni a flegmaságot, ez a pont pedig az éneklés volt.

Újra csak szánom bánom, de a La vie en rose-on kívül nem sokat ismertem Edith Piafból, tudtam én a szerény zenekultúrámból, hogy remek énekesnő volt, a hangját is megismertem volna bármikor, viszont sajnos itt elakadtam.

 

 

Utána még több tucat énekes előadta, de a hangja valami utánozhatatlan, az a hangszín, ami egészen a lelkedig elér, nem terem minden bokorban. Továbbmenve a hangja kapcsán, hiába meg tudom különböztetni más énekesektől, annyira különleges, egy helyen mégis elmaradt ez. Egy másik remek filmben szerepel egy sikeres dala, Non Je ne Regrette Rien. Aki látta az Eredet (Inception) c. filmet, valószínűleg emlékszik arra a zeneszámra, amivel felkeltik az “utazókat” az álomból. Az álomkeltő szerepet nem más, mint Edith Piaf vállalta. Íme egy videó a két filmből összevágva:

 

 

A filmben több nagyszerű dala is felhangzik hadd ajánljak még belőle egy-kettőt, hátha megtetszik még valakinek. Amennyiben nem csak Youtube-ról szeretnéd hallgatni, keress meg engem a Kapcsolat menün keresztül és elküldöm neked legjobb dalait egy Best Of albumban. Tehát még néhány videó:

 

 

Aki csak teheti, nézze meg a filmet, nem csak a zenéje miatt, hanem azért a karakterért, aki akkora változáson megy keresztül, az esendő, kis szerencsétlen Edithből Franciaország büszkesége nőtt ki.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.